Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

PS KEMI, Matias Ojala

Lisätty 07.06.2017

Saimme toista kertaa PS Kemin runkopelaajan Matias Ojalan Stanno Corneriin kertomaan mietteitään tähänastisesta Veikkausliiga taipaleestaan, joukkueestaan ja vastailemaan kysymyksiin suomalaisen jalkapallon kehittämisestä.

                                                                               

PS Kemin kausi on alkanut kohtalaisesti, joukkueen taisteltua yhdeksän pistettä ensimmäisistä kymmenestä ottelusta. Joukkue majailee sarjan kymmenentenä, kuitenkin vain kaksi pistettä parin vuoden takaista Veikkausliiga-mestaria, SJK:ta perässä, kaksi ottelua vielä vähemmän pelanneena. Noin viikko sitten pelattu vierasottelu Ilvestä vastaan päättyi kemiläisten upeaan 4-2 voittoon, mikä varmasti lisäsi joukkueen uskoa itseensä ennen tiiviin kesäkauden alkua. Neljän päivän ”kesälomalta” eli maajoukkuetauolta tavoitetun Ojalan mukaan joukkueella on minimitavoitteena säilyä liigassa tänäkin vuonna, mutta myös parantaa viime vuoden suorituksia ja sitä kautta loppusijoitusta. Yhden Veikkausliigakauden kokeneempana uuteen kauteen lähteneen kemiläisjoukkueen etuna Ojala näkee tällä kaudella kehittyneen kyvyn pysyä keskittyneenä ja positiivisena, vaikka vastaan tulisi pidempikin jakso, ettei peli oikein kulkisi. ”Viime vuonna koetut pidemmät kuivat ajanjaksot, opettivat sen, että pyyhettä ei saa heittää kehään. Oppi käsittelemään vaikeampiakin hetkiä ja sitä, miten niistä selvitään.”

PS Kemin kanssa jatkosopimuksen tehneen Ojalan ensimmäinen kausi sujui positiivisissa merkeissä. Viime vuoden Stanno Corner- haastattelussa mainitut tavoitteet debyyttikaudesta täyttyivät, pelaajan saadessa runsaasti vastuuta ja peliaikaa joukkueessa. ”Olihan se mukavaa päästä pelaamaan ja sitä kautta kehittymään. Ei joutunut penkille istumaan, vaan pääsi pelaavaan rooliin joukkueen sisällä. Oli myös hienoa huomata, että kentällä oikeasti pärjäsi, eikä pelaaminen ollut mitään selviytymistaistelua.” Divarista hyppy liigaan ei ole nuorukaisen mukaan tuntunut niin suurelta, mitä sitä ennen hyppäystä itse ehkä odotti. Oikealla ympäristöllä on tietenkin suuri vaikutus ylemmälle tasolle hyppäämiseen ja siellä pärjäämiseen, Ojala lisää.

Tällä kaudella terveenä ollessaan yhtä peliä luukunottamatta kaikissa peleissä täydet 90 minuuttia pelanneen Ojalan rooli on entisestään kasvanut. Fyysisyys on lisääntynyt, taklauksia sekä riistoja on tullut edellistä kautta enemmän. Rooli ei sinänsä ole joukkueen sisällä muuttunut, fyysinen aspekti on vain enemmän läsnä. ”Iän myötä on oppinut, että pelkällä taidolla ei pärjää, jos ei ole myös kamppailuvoimaa, varsinkin jos hamuaa Suomen kenttien ulkopuolelle.  Ja siellä ulkomailla edelleen tämän OLS:n kasvatin tavoitteet ovat. Tähtäimenä on jatkaa kehitystä entisestään ja painaa tulevaisuudessa uralla sopivalla hetkellä eteenpäin. Ikää pelaajalla ei ole vasta kuin 22v ja nykyinen seura ei ole tarkoituksena olla ainoa, missä uran aikana pelataan. 

Ojala kertoo huomanneensa selkeän eron Veikkausliigajoukkueiden ikärakenteissa viimeisten vuosien aikana. Lisääntynein määrin nuoria pelaajia on noussut liigajoukkueisiin, ja myös isompiin rooleihin. Kun hän itse nousi AC-Oulun A-joukkueeseen 13-14 vuotiaana, ei kovin montaa juniori-ikäistä pelaajaa joukkueesta löytynyt. Nykyään monissa seuroissa annetaan hienosti nuorille pelaajille testileirien kautta mahdollisuus nousta joukkueeseen ja näyttää kykynsä kansallisesti korkeimmalla tasolla, Ojala kertoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kysyttäessä tärkeintä tekijää Suomen jalkapallon kehittämisessä ja seuraavalle tasolle jalkapallomaana kehittymisessä Ojala mainitsee kilpailullisuuden. Jokapäiväisessä treenaamisessa kilpailuasetelman täytyy olla kova. Kotimaassa täytyy joutua tappelemaan pelipaikasta ja asemasta sekä harjoituskentän pitää olla paikka, jossa vaatimustaso on jatkuvasti korkealla. Ojala muistelee vanhoja aikoja, kun hän juniori-ikäisenä siirtyi pelaajalegenda Mika Nurmelan kanssa samaan seuraan, ja kuinka joukkueessa vallinnut korkea vaatimustaso tuntui positiivisena paineena oman pelin kehittämisessä. ”Kyllä siellä pieni pelko perseessä treenasi täysillä tehoilla, välttyäkseen Nurmelan ja muiden konkarien huudoilta huonoista suorituksista. Varsinkin jos ulkomaille hamuaa, tämä seikka tulee vastaan viimeistään siellä. Treeneissä pelataan ja kilpaillaan tosissaan, ja kaikki taistelevat kynsin hampain pelipaikoista.” Nuorten pelaajien on myös hyvä imeä oppia joukkueen konkaripelaajista, ja ulkomaanvahvistuksista, jotka omalla kovalla suoritustasollaan asettavat riman korkeaksi myös muille, Ojala lisää.
Valokuvat: Teemu Kvist